Λίνδος

2013-03-20 00:16

Τοποθεσία - Κοινότητες
 

Η Δημοτική Ενότητα Λίνδου βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της νήσου Ρόδου σε απόσταση 50χλμ. περίπου από το Νομαρχιακό Μέγαρο.

Έχει έκταση 179 τ. χλμ. Προήλθε από τη συνένωση των κοινοτήτων Λίνδου, Λάρδου, Πυλώνας, Λαέρμων και Καλάθου. Προς Βορρά συνορεύει με τη Δημοτική Ενότητα  Αρχαγγέλου, προς νότο με τη Δημοτική Ενότητα Νότιας Ρόδου προς Δυσμάς με τη Δημοτική Ενότητα Ατταβύρου και τη Δημοτική Ενότητα  Καμείρου και προς Ανατολάς με τη θάλασσα.
 
Η Δημοτική Ενότητα κατά ένα μεγάλο μέρος του είναι παραθαλάσσια. Οι ακτές της παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία με μια σειρά από κόλπους Κάλαθος, Βλυχά, Κόλπος Λίνδου, λιμάνι Αγίου Παύλου, κόλπος Πεύκων, κόλπος Λάρδου. Ορεινό και δασώδες είναι το έδαφος της ενδοχώρας της. Μεγάλες δασικές εκτάσεις στην περιοχή της Λάρδου είχαν καεί από πυρκαγιές στη δεκαετία του 1980.
 
Η κοινότητα της Λίνδου, από την οποία πήρε την ονομασία της η Δημοτική Ενότητα, βρίσκεται πάνω στα ερείπια της Πόλης της Λίνδου, μιας από τις τρεις αρχαίες πόλεις- κράτη που συνενώθηκαν στην αρχαιότητα για να αποτελέσουν την Πόλη της Ρόδου. Στα διοικητικά όρια της Δημοτικής Ενότητας, συναντά κανείς ορισμένα από τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία της Ρόδου και ένα από τους πιο αξιόλογους παραδοσιακούς οικισμούς.
 

Στη Δημοτική Ενότητα Λίνδου ανήκουν διοικητικά η Δημοτική Κοινότητα Λάρδου,52 χλμ. απο τη Ρόδο, χωριό με πολλά αρχαιολογικά ευρήματα όπου βρίσκεται και το μοναστήρι της Υψενής, η Δημοτική Κοινότητα Λίνδου, η πόλη της Λίνδου απέχει περίπου 55 χλμ. από την πόλη της Ρόδου και οι παραλίες όπως και οι αρχαιότητές της, την καθιστούν δημοφιλή τουριστικό προορισμό, πάνω από τη σύγχρονη πόλη δεσπόζει η αρχαία ακρόπολή της, η Τοπική Κοινότητα Καλάθου (44 χλμ. από τη Ρόδο), μικρό χωριό με όμορφη παραλία που πήρε το όνομά του από τον αρχαίο δήμο Κλασίων, η Τοπική Κοινότητα Λαέρμων, 64 χλμ. από τη Ρόδο, που πήρε την ονομασία της από τον αρχαίο δήμο Λαερμίων ή Λαδαρμίων, η Τοπική Κοινότητα Πυλώνας 46 χλμ. απο την πρωτεύουσα του νησιού.