Καλυθιές, το Χωριό μας

 

Το παραδοσιακό παραλιακό χωριό των Καλυθιών είναι το μέρος που θα ανακαλύψετε ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας στο νησί της Ρόδου.Βρίσκεται στην ανατολική άκρη του νησιού, 13 χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου και μόνο 2 χιλιόμετρα απόσταση από το ξέφρενο Φαληράκι. Στο γοητευτκό αυτό χωριό θα βρείτε γραφικά μοναστήρια, καθώς και ένα σπήλαιο, όπου μαρτυρούνται τα πρώτα ίχνη ανθρώπινης παρουσίας και η εξέλιξή τους στη Ρόδο.
Περπατώντας τα στενά δρομάκια και ανάμεσα στα πολλά μνημεία της περιοχής, θα εκπλαγείτε όταν διαπιστώσετε ότι χρονολογούνται στον 13ο αιώνα, όταν το χωριό αναφερόταν ακόμα ως "Καλαθιές" από το φυτό "κολυτέα" που φύτρωνε στην περιοχή. Αξιοθέατα στις Καλυθιές θα βρείτε  πολλά: η εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος με το εικονοστάσι από τον 16ο αιώνα καθώς και το Μοναστήρι της Ελεούσας με τα δύο του οικόσημα από τον καιρό των Ιπποτών και με τις εντυπωσιακές αγιογραφίες, στη δυτική πλευρά του χωριού. 
Περπατήστε στα ήσυχα στενά δρομάκια και αυτά θα σας οδηγήσουν στην εκκλησία του Τίμιου Σταυρού, περιτριγυρισμένη από παλιά καφενεία - πάρτε έναν καφέ και χαλαρώστε για λίγο με τη θέα του χωριού μπροστά στα πόδια σας, γιατί η εξερεύνηση δεν τέλειωσε ακόμα...
Πολύ κοντά στις Καλυθιές μην ξεχάσετε το πολύτιμο θέαμα του σπηλαίου της Καλαμονιάς με τους σταλακτίτες και τα παλαιότερα μέχρι σήμερα γνωστά ανθρώπινα ίχνη της Νεολιθικής Εποχής (5000 - 3700 π.Χ).
Επίσης,μη χάσετε , και την επιβλητική ακρόπολη του Σαραντάπηχου και το Ερημόκαστρο με το μεγάλο τείχος του σε ψηλό σημείο, από το οποίο ωστόσο κανένα κτίσμα δεν έχει διασωθεί.
Οι ντόπιοι στις Καλυθιές θα σας κάνουν να νιώσετε σαν στο σπίτι σας, καθώς θα σας καλωσορίζουν με χαμόγελα και χάρα, ενώ θα εκπλαγείτε όταν διαπιστώσετε ότι οι περισσότεροι μιλούν Αγγλικά και Γερμανικά.
Αν έχετε προγραμματίσει τις διακοπές σας για το Σεπτέμβρη, υπάρχει το πανηγύρι του Τιμίου Σταυρού, ένα από τα εντυπωσιακότερα στη Ρόδο, όπου η ατμόσφαιρα καλεί τον επισκέπτη να συμμετάσχει και να αναμειχθεί με τους ντόπιους.
Αν αναζητάτε λίγη διασκέδαση έξω από τις ήσυχες Καλυθιές, υπάρχει το Φαληράκι λίγο μακρύτερα, με την υπέροχη παραλία και τα θαλάσσια σπορ, την εκρηκτική νυχτερινή του ζωή και την καλή του αγορά. 
Με την ιστορική του σημασία και τις γεμάτες δράση γύρω περιοχές, το μικρό και γοητευτικό χωριό των Καλυθιών είναι τέλεια επιλογή για τις διακοπές σας.
Δρομάκι.