Καλαβάρδα

Ένα όμορφο χωριό, ένας παράδεισος παρθένας φύσης, με την ευωδιά των πεύκων στο φρέσκο αεράκι και πίστη στις παραδόσεις τους, τα Καλαβάρδα σας καλωσορίζουν με ευχάριστη διάθεση και σας φιλοξενούν.

 

Πού βρίσκονται;

  • Βρίσκονται στη δυτική ακτή της Ρόδου, μόλις 31 χιλιόμετρα νότια της κοσμοπολίτικης πρωτεύουσας του νησιού.

 

Με τι ασχολούνται οι περισσότεροι κάτοικοι;

  • Οι σημερινοί κάτοικοι του χωριού ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και τον τουρισμό.

 

Πού να πάτε;- τι να δείτε- τι να επισκεφθείτε;

  • Με βάση το χωριό Καλαβάρδα μπορείτε να επισκεφτείτε τα ερείπια της αρχαίας Καμείρου. Επίσης μπορείτε να απολάυσετε ντόπιες λιχουδιές στις ταβέρνες που βρίσκονται στην πλατεία του χωριού.
  • Για τους λάτρεις της εξερεύνησης στα βουνά, η κορυφή του Προφήτη Ηλία δεσπόζει μόνη πάνω από το χωριό και σας προ(σ)καλεί για πεζοπορία ή ανάβαση με mountain-bike μέσα στα πυκνά του πευκοδάση – ίσως είστε τυχεροί και συναντήσετε στη διαδρομή κάποιο ελάφι.
  • Σας συνιστούμε ένα γεύμα με ψάρι σε μία από τις παραλιακές ταβέρνες με ευχάριστο κλίμα. Αν επίσης θέλετε να κουβεντιάσετε με τους ντόπιους, πάρτε το καφεδάκι σας σε κάποια καφετέρια στην κεντρική πλατεία του χωριού.
    Η καθαρή παραλία με άμμο και βότσαλο σας προσφέρει το ιδανικό σκηνικό για την απόλυτη χαλάρωση στα Καλαβάρδα - το όμορφο Αιγαίο, το επιβλητικό βουνό-φύλακας πάνω από την ακτή και ο ήχος των κυμάτων μαζί με τον καλοκαιρινό ήλιο των νησιών.
  • Στη διαδρομή προς νότο έχετε το νου σας για το πανέμορφο τοπίο - παρθένες κοιλάδες, μικρά ψαροχώρια με τα παραδοσιακά λευκά σπιτάκια, πυκνά δάση και ελαιώνες.

 

Πώς προήλθε το όνομά του;

  • Το χωριό Καλαβάρδα πήρε το όνομά του από το Βάρδα, όνομα βυζαντινό, που είχε τα κτήματά του στη περιοχή. Γι’ αυτό είναι δίκαιο και σωστό να το αποκαλούμε  τα Καλαβάρδα, που σημαίνει τα κτήματα του μεγάλου κτηματία Βάρδα. Τα ονόματα και επώνυμα Καλαβάρδας, Καλογιάννης και Καλοδούκας, είναι γνωστά επώνυμα του Βυζαντίου αλλά και του τόπου μας. Στα Πλατάνια της Ρόδου υπάρχει τοποθεσία Καλαβάρδαινας, που σημαίνει τα κτήματα κάποιας άλλης γυναίκας με πολλά χωράφια στη περιοχή.

Η εκκλησία.

Το καμπαναριό.

Καλαβάρδα από ψηλά.

Η εκκλησία.

Mία από τις παραδοσιακές βρύσες του χωριού.