Αρχάγγελος

Ο Αρχάγγελος είναι ένα πανέμορφο χωριό, με φιλικούς κατοίκους που φημίζονται για την ‘Αρχαγγελίτικη’ προφορά τους.

 

Πού βρίσκεται;

  • Η Δήμοτική Ενότητα Αρχαγγέλου, βρίσκεται στα ανατολικά του νησιού, απέχει από την πόλη της Ρόδου περίπου 30 χλμ. και αποτελείται από τρία δημοτικά διαμερίσματα.
  • Έδρα της Δημοτικής Ενότητας, είναι ο Αρχάγγελος, στη σημερινή του θέση, μεταφέρθηκε στα μεσαιωνικά χρόνια για λόγους προστασίας από τους πειρατές και χτίστηκε κάστρο από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη. Στη Δημοτική Ενότητα Αρχαγγέλου βρίσκεται το διάσημο μοναστήρι της Ρόδου, της Παναγίας της Τσαμπίκας.
     
  • Στη Δημοτική Ενότητα περιλαμβάνονται τα παρακάτω δημοτικά διαμερίσματα και οικισμοί:
  1. Δημοτικό διαμέρισμα Αρχαγγέλου
    O Αρχάγγελος

 

  1. Δημοτικό διαμέρισμα Μαλώνας 

            Η Μαλώνα
            Το Χαράκι

 

  1. Δημοτικό διαμέρισμα Μασάρων
    Τα Μάσαρη

 

Από πού πήρε το όνομά του; - Παρελθοντικά ονόματά του;

  • Ο Αρχάγγελος ήταν γνωστός ως Δήμος Ποντορέων (από το Πόντος και όρος-θάλασσα και βουνό) που ανήκε στο κράτος της Ιαλυσού και βρισκόταν στην παραλιακή θέση Πετρώνας, που στο Μεσαίωνα μεταφέρθηκε στο εσωτερικό για ασφάλεια από τις πειρατικές επιδρομές και πήρε το όνομα Αρχάγγελος
  • Άλλες απόψεις για το από πού πήρε το όνομά του είναι ότι το πήρε απ' τον Αρχάγγελο Μηχαήλ.

 

 

Χαρακτηριστικά του χωριού:

  • Η ζεστή ατμόσφαιρα στα στενά δρομάκια, οι πλατείες και τα παλιά σπιτάκια με το τοπικό χρώμα κερδίζουν από την πρώτη στιγμή τον επισκέπτη.
  • Το χωριό προσφέρει την ευκαιρία για μοναδικά σουβενίρ, καθώς εδώ κατασκευάζονται χαλιά και κεραμικά με τις παραδοσιακές ακόμα τεχνικές.

 

Κάτοικοι:

  • Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και κτηνοτροφία καθώς και με την αγγειοπλαστική. Στους νεότερους χρόνους ασχολούνται και με την επεξεργασία των αγροτικών προϊόντων.
  • Το 1971 αριθμούσε 3.056 κατοίκους, το 1981 έφθασε τους 4.164 κατοίκους ενώ στην τελευταία απογραφή (του 2001) αριθμούσε 5.500.
  • Αυτό ωστόσο που πραγματικά γοητεύει τον ταξιδιώτη στον Αρχάγγελο είναι η επαφή με τους πάντα φιλόξενους ντόπιους, που κρατούν ακόμα αναλλοίωτο το τοπικό τους γλωσσικό ιδίωμα.
  • Οι κάτοικοι κρατούν ακόμα πιστά τις ιδιαίτερες παραδόσεις του τόπου. Μπορείτε να γευθείτε το τοπικό ψωμί, που ψήνεται ακόμα σε φούρνους με ξύλα στην μέση της αυλής του κάθε σπιτιού. Αν είστε τυχεροί θα έχετε την ευκαιρία να βοηθήσετε σε κάποια τοπική γαμήλια τελετή, που γίνεται κι αυτή με τον ιδιαίτερο παραδοσιακό Αρχαγγελίτικο τρόπο.

 

Επισκεφθείτε – μη χάσετε – τι θα δείτε

  • Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τον επιβλητικό ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, που δεσπόζει στο χωριό με το θαυμάσιο καμπαναριό του, χρονολογούμενο στον 15ο αιώνα. Εντύπωση προκαλούν ολόγυρα στην εκκλησία τα σπίτια με τις αψίδες τους και με τη διακόσμηση των εξωτερικών τους τοίχων από κεραμικά πιάτα, προερχόμενα από το κοντινό χωριό της Λίνδου.
  • Ναός Αρχαγγέλου:
    Με νευρωτά σταυροθόλια και βοτσαλόστρωτη αυλή.
  • Παναγιά Τσαμπίκα (Αρχάγγελος)
  • Προστάτιδα του χωριού διαθέτει δυο ενδιαιτήματα, Το παλαιότερο βρίσκεται σε  υψόμετρο 326 μ. Το νεότερο ανάγεται τουλάχιστον στο 1760.
  • Ανήκει στο δωδεκανησιακό τύπο, με σταυροθάλιο με βοτσαλόστρωτο δάπεδο, περίφημο τέμπλο και δεσποτικές εικόνες.
  • Αγ. Γεώργιος (Μαλώνα - αρχές 19ου αι.):
    Ενοριακός ναός με 35 μέτρων κωδωνοστάσιο, αρχιτεκτονικό επίτευγμα.
  • Φρούριο Φαρακλού (Χαράκι, Λόφος Φαρακλού):
    Κτίστηκε στη θέση βυζαντινού κάστρου. Κατά την Ιπποτοκρατία προφύλασσε τον άμαχο πληθυσμό.
  • Η παραλία της Τσαμπίκας σε τοποθεσία 26 χιλιόμετρα από την κοσμοπολίτικη πόλη της Ρόδου, στην ανατολική ακτή του νησιού και μαζί με τη διπλανή πλαζ των Στεγνών, η Τσαμπίκα προσφέρει το ιδανικό περιβάλλον για να χαρείτε μία όμορφη μέρα στην παραλία, με τα παιδιά να παίζουν με ασφάλεια, μέσα στο πανέμορφο σκηνικό της φύσης. Πάνω από την παραλία ψηλά σ' έναν επιβλητικό βράχο θα δείτε το θαυματουργό μοναστήρι της Παναγιάς Τσαμπίκας, απ' όπου πήρε το όνομα η παραλία.
  • Το Χαράκι είναι μια όμορφη έκπληξη για αυτούς που το ανακαλύπτουν, με πολύ ήσυχη ατμόσφαιρα, καθαρά διαυγή νερά κατάλληλα για εξερεύνηση του βυθού με μάσκα, μικρές ψαρόβαρκες αραγμένες στο λιμανάκι, φρέσκο ψάρι στις ταβέρνες και πάνω απ'όλα το επιβλητικό κάστρο της Φέρακλου - παλιό ορμητήριο πειρατών, που έγινε το πρώτο φρούριο της Ρόδου μετά την κατάληψή της από τους Ιωαννίτες Ιππότες.
  • Η παραλία της Αγαθής βρίσκεται στην ανατολική ακτή του νησιού της Ρόδου, 36 χιλιόμετρα μακρύτερα από την πόλη της Ρόδου και 10 χιλιόμετρα από την Λίνδο. Ακολουθήστε τα σημάδια από την διπλανή παραλία Χαράκι και βρείτε τον δρόμο σας για την Αγαθή.
  • Ιπποτικό κάστρο (Αρχάγγελος, 1455 - 1474): Πρέπει να χτίστηκε ή να ανοικοδομήθηκε τον 15° αι. από το Μ. Μάγιστρο Ντεμιλύ, όπως αναφέρεται σε ιπποτικό διάταγμα.
  • Μοναστήρι Καμειρί (Μάσαρη - 14ος αι.)
    Βυζαντινή μονή με ίχνη τοιχογραφιών και βοτσαλωτή αυλή.
  • Χαλαρώστε με έναν καφέ ή απολαύστε ένα γεύμα με θέα τον περίβολο της εκκλησίας σε μια από τις πολλές καφετέριες ή ταβέρνες του Αρχαγγέλου.

 

Στον Αρχάγγελο θα σας εντυπωσιάσουν:
 

  •  Το κοντινό βουνό Στρογγυλό
     Οι συντροφιές των μικρών άγριων αλόγων
     Η σπηλιά του Κούμελλου στον δρόμο προς την παραλία του Αρχαγγέλου με τους περίφημους σταλακτίτες της και την πρόσφατη ανακάλυψη σ'αυτήν αντικειμένων από την Νεολιθική και τη Μυκηναϊκή εποχή.
  • Ένας τοπικός θρύλος λέει ότι η σπηλιά επικοινωνεί με τη θάλασσα - αυτή η σπηλιά είναι οπωσδήποτε το βαθύτερο σημείο της περιοχής.

 

Οι ιστορικές τοποθεσίες του Αρχαγγέλου δε σταματούν εδώ. Ανεβείτε την 15λεπτη διαδρομή προς το Βυζαντινό Κάστρο, που επισκευάστηκε στην εποχή των Σταυροφόρων, και στην φημισμένη Μονή της Παναγίας της Τσαμπίκας.
Σε έκταση 500 μέτρων κατά μήκος του στριφογυριστού δρόμου από τον Αρχάγγελο και περνώντας από βοσκοτόπια, λεμονιές και αμυγδαλιές, εκτείνεται η μικρή παραλία Στεγνά, που περιβάλλεται από βουνά. Με τις πολλές γραφικές ταβέρνες της και ένα μικροσκοπικό λιμανάκι η παραλία των Στεγνών προσφέρει χαλαρωτική ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της μέρας, που γίνεται πιο ενδιαφέρουσα όταν ο ήλιος δύσει - κάποια πολύ δημοφιλής ταβέρνα της παραλίας διοργανώνει συχνά μπιτς-πάρτυ.

 

Επισκεφτείτε οπωσδήποτε τον Αρχάγγελο. Θα μαγευτείτε!!! Πρόσβαση στο χωριό γίνεται με ιδιωτικό ή νοικιασμένο αμάξι, μηχανάκι, λεωφορείο, ή το πιο καλό, ένα ταξί!!!

Αρχάγγελος.

Κάστρο Αρχαγγέλου.

Αρχάγγελος.

ΧαράκιΠαραλία, Αγάθη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Φρούριο Φαρακλού, Χαράκι.

 

Πινακίδα Από την Αρχάγγελο.

 

Πινακίδα για το Χαράκι.